Urodynamisch onderzoek

Inleiding

Een urodynamisch onderzoek is een onderzoek naar het functioneren van de blaas en de plasbuis. Dit onderzoek wordt verricht, omdat er stoornissen worden vermoed in de blaas, prostaat of plasbuis, bijvoorbeeld bij plas- of incontinentieproblemen.

Voorbereiding thuis

Scheren van schaamhaar is handig in verband met plakken van stickers en pleisters. Waar u zich moet melden U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de polikliniek urologie. Voor aanvang onderzoek De verpleegkundige wil voor het onderzoek weten of u:

  • Een kusthartklep heeft.
  • Zwanger bent.
  • Overgevoelig bent voor bepaalde geneesmiddelen.
  • Bloedverdunners of antibiotica gebruikt.

De verpleegkundige vraagt u om de blaas leeg te plassen in het toilet. Daarna vraagt de verpleegkundige om u uit te kleden en plaats te nemen in de onderzoeksstoel met uw benen in de beensteunen.

Het onderzoek

Voor u het onderzoek moet uw blaas helemaal leeg zijn. Hiervoor wordt een dun slangetje (katheter) in uw blaas gebracht. Zo kan de verpleegkundige zien of u de blaas goed leeg kunt plassen. Na het leegmaken van uw blaas wordt de katheter verwijderd.

Voor het vervolg van het onderzoek wordt een andere katheter in uw blaas gebracht. Deze katheter meet de druk in uw blaas. Via de katheter wordt de blaas gevuld met een zoutoplossing (NaCl 0.9%). Hiermee wordt de vulling van de blaas nagebootst.

Voor het meten van de druk in uw buik en het beoordelen van de zuivere werking van de blaas wordt een katheter in uw anus of vagina gebracht. Om de activiteit van uw bekkenbodem te kunnen beoordelen worden twee stickers (electroden) geplakt. Twee rondom uw anus en één op uw bovenbeen. Beide katheters meten druk (blaasdruk en buikdruk) deze worden weergegeven in een grafiek op de computer waar de katheters op aangesloten zijn. Ook de activiteit van de bekkenbodem en de hoeveelheid vocht die u plast worden in een grafiek weergegeven.

Vertel goed wat u voelt

De blaas wordt tijdens het onderzoek langzaam gevuld met een zoutoplossing (NaCl 0,9 %). Hierdoor gaat u aandrang tot plassen voelen. Geef tijdens het vullen van de blaas de mate van aandrang aan.

  • Licht gevoel van aandrang.
  • Normaal gevoel van aandrang.
  • Sterk gevoel van aandrang.

Volle blaas (maximale capaciteit). De blaas is vol en heeft de maximale capaciteit bereikt vergelijkbaar met het moment waarop u bijvoorbeeld in de file uit de auto zou stappen om in de berm te gaan plassen.

Hoesten

De verpleegkundige vraagt u een aantal keer te hoesten tijdens het onderzoek. Door het hoesten kan de werking van de katheters gecontroleerd worden en kan worden vastgesteld of u tijdens het onderzoek urine verliest.

Is het onderzoek pijnlijk?

Het onderzoek is niet pijnlijk. Het inbrengen van de katheter kan wat branderig voelen. Probeert u zo goed mogelijk te ontspannen en de aanwijzingen van de verpleegkundige op te volgen.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt tussen een half uur en een uur, inclusief aan- en uitkleden.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u nog ongeveer een dag of twee last hebben van een branderig gevoel tijdens het plassen. Goed drinken en uitplassen helpt om deze klachten te verminderen. De uitslag van het onderzoek U krijgt de uitslag van het onderzoek tijdens de eerst volgende controle afspraak bij uw uroloog op de polikliniek.

Complicaties

Een mogelijke complicatie is een blaasontsteking.

Wanneer neemt u contact op?

  • Als u langer dan twee dagen pijn heeft tijdens het plassen.
  • Bij koorts boven 38.5 °C.

Overdag kan dit met de polikliniek urologie en ’s avonds en in het weekend met de uw huisarts. Vermeld hierbij dat u een urodynamisch onderzoek heeft gehad.

Bent u verhinderd?

Heeft u een belangrijke reden waarom u niet kunt komen op uw afspraak? Neem contact met ons op via één van deze telefoonnummers. Gaat het om een opname? Bel dan het patiënten servicebureau. Bel zo snel mogelijk, maar uiterlijk 24 uur voor uw afspraak. Anders brengen wij u helaas een wegblijftarief in rekening. Kijk op onze website voor het actuele tarief.

Telefoonnummers BovenIJ ziekenhuis

Hoofdreceptie 020-6 346 346
Urologie polikliniek 020-6 346 243
Continentie polikliniek 020-6 346 243
Patiëntenservicebureau 020-6 346 861

Adres BovenIJ ziekenhuis

Bezoekadres Postadres
Statenjachtstraat 1 Postbus 37610
1034 CS Amsterdam 1030 BD Amsterdam